Lysterapi

Dagslysbehandling med sterke, medisinske lamper som utstråler helt ufarlig lys, er blitt utviklet de siste 15 år.

De som vil ha nytte av denne behandlingen lider av det vi kaller ”vinterdepresjon”. Fellesnevneren for symptomene er at de begynner om høsten og forsvinner om våren. De gjentar seg år etter år og forsvinner når man reiser til solrike strøk. De vanligste symptomene på vinterdepresjon er:

 • Mangel på energi
 • Mer behov for å sove
 • Nedsatt stemningsleie
 • Mer matlyst (spesielt søtsaker)
 • Vektøkning
 • Sosial tilbaketrekning
 • Redusert sexlyst

Symptomene varierer i grad, og du trenger ikke å ha alle. Man regner med at ca. 10 – 15% hører til gruppen ”vinterdepressive” i Norge.

Du kan selv gjøre noen enkle grep for å bedre symptomene eller forebygge vinterdepresjon.

 1. Oppsøk lys: Reis til Syden og få sol. Har du ikke muligheten til dette, kan du vurdere behandling med kunstig dagslys. En halvtime foran lyslampe hver dag i to uker kan være nok for hele vinteren. Husk å rådfør deg med en lege. Solarium har ingen effekt.
 2. Lys opp omgivelsene: Trekk fra gardinene og skru opp lysene på jobb. Gå deg en tur ute om dagen.
 3. Lad opp batteriene: Forbered deg til mørketiden ved å få masse lys om sommeren og høsten.
 4. Sov godt: Søvn og bra døgnrytme er viktig for din mentale tilstand.
 5. Beveg deg: Det er påvist at trening og mosjonering generelt har en positiv effekt på depresjoner.

Behandling

Siden det er påvist at mer dagslys hjelper på søvnbalanse og humør, er lysbehandling førstevalg ved vinterdepresjoner. Behandlingen går ut på at du sitter foran en lyslampe som stråler ut kunstig dagslys. Det behandles da i minimum 30 minutter daglig med lysintensitet på 10.000 lux i 1-2 uker. De fleste bør ta behandlingen om morgenen, det gjelder spesielt de som sover lenge utover dagen. Mange opplever raskt forbedring av symptomene etter et par dager. Lysterapi kan kombineres med medikamenter og psykoterapi.

Lampene kan fint benyttes også i jobbsituasjon, og i intervaller, da 30 minutter sammenhengende kan være upraktisk i mange tilfeller.

Prognosen er god for de fleste. Lysbehandling er en effektiv behandlingsmetode med få eller ingen bivirkninger. Litt irritasjon i øynene og hodepine de første dagene kan inntreffe. Symptomene forsvinner ved tilførsel av dagslys.